ragacsos marhaoldalas, spárga, feketegyökér
Úgy utazunk Koreába, hogy közben végig a helyi piacok nyelvén beszélünk. A "kalbi", vagyis a szójaszószos pácban pácolt marhaoldalas, az egyik legismertebb koreai BBQ klasszikus – mi viszont most magyar alapanyagokból készítem el.
A nashi körte helyett alma, a rizsbor helyett száraz fehérbor kerül a pácba, nincs gyömbér, csak magyar torma és petrezselyem is gazdagítja. A végeredmény ugyanúgy mély, karamellizált és umami gazdag – csak épp magyarul köszön.
hozzávalók az oldalashoz (4 főre)
800 g marha short ribs (csontos oldalas)
1 db alma (reszelve, Golden vagy Jonatán)
1 evőkanál frissen reszelt torma
100 ml száraz fehérbor
1 evőkanál almaecet
2 teáskanál méz
100 ml szójaszósz
50 ml víz
1 kis csokor petrezselyem (finomra vágva)
frissen őrölt bors
2 szál zöldhagyma
hozzávalók a műsorban mutatott salátához
3–4 db feketegyökér (megpucolva, felszeletelve)
5–6 szál fehér spárga (meghámozva, darabolva
olívaolaj, só, bors
elkészítés
Reszeld le az almát és a tormát, majd keverd össze a szójaszósszal, borral, ecettel, mézzel, vízzel, petrezselyemmel és kevés frissen őrölt borssal.
Dörzsöld be a húst a páccal, és pihentesd hűtőben legalább 2 órán át – de még jobb, ha egy éjszakát áll.
Süsd lefedve, 160°C-os sütőben 2,5–3 órán keresztül, míg omlós nem lesz.
A feketegyökeret hámozd meg, szeleteld vékonyra, majd azonnal tedd citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg.
Blansírozd sós vízben 15 másodpercig, majd jeges vízbe szedd ki.
A fehér spárgát hámozd meg, darabold fel, majd pirítsd meg kevés olívaolajon vagy grillen. Próbáld ki a KOTÁNYI Exotic fűszerkeverékét, szuperük passzolt hozzá.
Tálalásnál helyezd a salátát az oldalas mellé, szórd meg zöldhagymával.
Ha nincs már/még feketegyökér vagy spárga, használj helyette karalábét, paszternákot vagy zsenge cukkini szeleteket – mindegyiket vékonyra vágva, enyhén blansírozva vagy grillezve.
fotók: Jóbi Gergő