ragacsos marhaoldalas, spárga, feketegyökér

Úgy utazunk Koreába, hogy közben végig a helyi piacok nyelvén beszélünk. A "kalbi", vagyis a szójaszószos pácban pácolt marhaoldalas, az egyik legismertebb koreai BBQ klasszikus – mi viszont most magyar alapanyagokból készítem el.

A nashi körte helyett alma, a rizsbor helyett száraz fehérbor kerül a pácba, nincs gyömbér, csak magyar torma és petrezselyem is gazdagítja. A végeredmény ugyanúgy mély, karamellizált és umami gazdag – csak épp magyarul köszön.

hozzávalók az oldalashoz (4 főre)

  • 800 g marha short ribs (csontos oldalas)

  • 1 db alma (reszelve, Golden vagy Jonatán)

  • 1 evőkanál frissen reszelt torma

  • 100 ml száraz fehérbor

  • 1 evőkanál almaecet

  • 2 teáskanál méz

  • 100 ml szójaszósz

  • 50 ml víz

  • 1 kis csokor petrezselyem (finomra vágva)

  • frissen őrölt bors

  • 2 szál zöldhagyma

hozzávalók a műsorban mutatott salátához

  • 3–4 db feketegyökér (megpucolva, felszeletelve)

  • 5–6 szál fehér spárga (meghámozva, darabolva

  • olívaolaj, só, bors

elkészítés

  1. Reszeld le az almát és a tormát, majd keverd össze a szójaszósszal, borral, ecettel, mézzel, vízzel, petrezselyemmel és kevés frissen őrölt borssal.

  2. Dörzsöld be a húst a páccal, és pihentesd hűtőben legalább 2 órán át – de még jobb, ha egy éjszakát áll.

  3. Süsd lefedve, 160°C-os sütőben 2,5–3 órán keresztül, míg omlós nem lesz.

  4. A feketegyökeret hámozd meg, szeleteld vékonyra, majd azonnal tedd citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg.

  5. Blansírozd sós vízben 15 másodpercig, majd jeges vízbe szedd ki.

  6. A fehér spárgát hámozd meg, darabold fel, majd pirítsd meg kevés olívaolajon vagy grillen. Próbáld ki a KOTÁNYI Exotic fűszerkeverékét, szuperük passzolt hozzá.

  7. Tálalásnál helyezd a salátát az oldalas mellé, szórd meg zöldhagymával.

Ha nincs már/még feketegyökér vagy spárga, használj helyette karalábét, paszternákot vagy zsenge cukkini szeleteket – mindegyiket vékonyra vágva, enyhén blansírozva vagy grillezve.

 

fotók: Jóbi Gergő

Next
Next

zöldborsós, spenótos gazpacho leves