zöldborsós, spenótos gazpacho leves

Kizöldülhet a gazpacho? Miért ne. Ez most nem a klasszikus piros leves lesz Andalúziából (Dél-Spanyolország), hanem egy frissítő, nyers zöldborsó leves a magyar piacokról.

A gazpacho lényege a frissesség, és ebben a magyar borsó és a spenót most verhetetlen. Farkas Ricsi séfbarátom hoz egy tavaszt, amit kanalazni is lehet. Ugyanúgy hidegen tálaljuk, de a szín és az ízprofil teljesen más.

De mitől nem lesz ez egy smoothie? A kenyérkocka sűrít és ad neki tartalmat, ahogy maradékot is mentünk vele. Az se baj, ha egy-egy zöldséget lecserélsz, te vagy a főnök.

hozzávalók a gazpachohoz (4 főre)

  • 0,5 l zöldség alaplé

  • 1 db uborka

  • 1 csokor újhagyma zöldje

  • 1 db cukkini

  • 4 szál angol zeller

  • 1 csokor zöld spárga (spárgafejek a tálaláshoz félretéve)

  • 100 g bébi spenót

  • 1 db sárga kaliforniai paprika

  • 150 g zsenge zöldborsó (fagyasztott is jó)

  • 1 csokor petrezselyemzöld

  • 0,5 db hegyes erős paprika

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • 1 db bio citrom

  • 1 db bio lime

  • 2 evőkanál almaecet

  • 200 g szikkadt kenyér (fele a levesbe, fele kockázva, lepirítva)

  • só, bors

hozzávalók a tálaláshoz

  • 1 csomag hántolt napraforgómag

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • 1 doboz borsóhajtás

elkészítés

  1. Vágd apró kockára az uborka és az angol zeller felét a levesbetéthez, majd a maradékot keverd össze (marináld) kevés olívaolajjal és citromlével.

  2. Kockázd fel a kenyér belsejét, pirítsd meg kevés olajon. A megmaradt részeket (héját) tedd a turmixgépbe.

  3. Tedd a leves összes hozzávalóját a turmixgépbe, és turmixold darabosra vagy krémesre, ahogy szeretnéd.

  4. Tedd hűtőbe legalább egy órára, és hidegen tálald.

  5. Kanalazz 1-2 evőkanál marinált uborkás zellert a tányérba, szórd meg a pirított kenyérkockákkal és a nyers spárgafejekkel.

  6. Locsold meg egy kanál olívaolajjal, végül szórd meg napraforgómaggal és friss borsóhajtással.

 

fotók: Jóbi Gergő

Previous
Previous

ragacsos marhaoldalas, spárga, feketegyökér

Next
Next

citromos ricottás gnocchi, spenót velouté