a tökéletes rántotta

Nincs egyszerűbb krémesre készíteni egy tojásrántottát, mégis sokan sivatagot csinálnak belőle. Mindössze három hozzávaló és három perc kell és más dimenzióba kerül a megszokottnál.

A trükk? Táncoltasd a forralót fel-le a tűzről a hőkiegyenlítés miatt. Hideg vajjal és tojással indul, a végén pedig egy kanál tejföl nemcsak selymesít, hanem visszahűti a rántottát. Egy szelet kovászos kenyérrel igazi brunch-klasszikus lesz.

hozzávalók (2 főre)

  • 4 tojás

  • 100 g vaj

  • 2 evőkanál tejföl

  • metélőhagyma

  • kovászos kenyér

elkészítés

  1. Üsd a tojásokat egy hideg forralóba, és add hozzá a vajat.

  2. Kezd el folyamatosan keverni spatulával, közepes lángon.

  3. Fél perc után vedd le a tűzről, és kevergesd tovább – a hő így is dolgozik.

  4. Tedd vissza fél percre, majd ismét vedd le. Ismételd ezt a mozdulatsort 2-3 alkalommal, amíg a tojás krémes és lágy lesz.

  5. Sózd, borsozd ízlés szerint.

  6. Amint elkészült, azaz már nem nyers, de nem is úgy néz ki mint a nevadai sivatag, húzd le a tűzről, és keverd bele a hideg tejfölt – ez megállítja a főzést, és selymesebbé teszi.

  7. Szórd meg apróra vágott metélőhagymával, vagy bármilyen zöldfűszerrel. Mehet rá egy kis chilli is.

  8. Tálald kenyéren – vagy csak úgy, kanalazva a serpenyőből.

 

fotók: Jóbi Gergő

Previous
Previous

zöldséges sushi, csípős mártogatós