zöldséges sushi, csípős mártogatós

Roppanós zöldségek, rizs, pak choi levélbe tekerve, csípős mártogatóssal – de hal nélkül. Szuper vendégváró és maradékmentő ötlet is egyben: mehet bele bármilyen friss zöldség, amit a hűtőben találsz.

Olyan, mint egy kerti parti a tányéron, ahol a főszerepet a spárga, a borsóhüvely meg a pak choi játssza, de cseréhetőek a szereplők, ahogy a szezon diktálja. Hidegen a legjobb, szóval tökéletes előre elkészíthető vendégváró.

sushi tekercs hozzávalók

  • 2db nagyobb pak choi vagy mangold levél

  • 200g rizs

  • 3-4 szál csomag zöld spárga

  • 3-4 szál csomag fehér spárga

  • 15 db borsóhüvely

  • 1 db kis karalábé

  • 1 db nagy sárgarépa

  • 4-5 szál petrezselyem zöld

  • pár szál snidling és petrezselyem

  • 1 evőkanál olíva olaj

  • 1 csipet őrölt fehér bors

  • 2-3 csipet só

csípős mártogatós hozzávalók

  • 2 evőkanál szója szósz

  • 2 evőkanál méz (vagy házi bodza szörp)

  • 1 evőkanál sambal (vagy csípős paprika krém)

  • 1 db lime

  • csipet őrölt gyömbér

  • Só, őrölt bors

elkészítés

  1. Főzd meg a rizst forró, enyhén sós vízben, majd hagyd kihűlni.

  2. A pak choi külső leveleit szedd le, és blansírozd 1 percig, majd hideg vízben hűtsd vissza.

  3. A spárgák alsó részét vágd le, a fehéret hámozd meg, és blansírozd 20 másodpercig.

  4. A pak choi belső részét, a karalábét, a répát és a borsóhüvelyt vágd apró kockákra.

  5. Pirítsd meg őket forró olívaolajon, majd fűszerezd sóval, fehér borssal és gyömbérrel.

  6. Keverd össze a zöldségeket a főtt rizzsel, majd add hozzá az apróra vágott snidlinget és petrezselymet is.

  7. Terítsd ki a leszárított pak choi leveleket egy fóliára, az alsó részükre kanalazz egy adag rizses tölteléket, a közepére fektess 1-1 szál spárgát, és tekerd fel szorosan, mint egy sushi tekercset.

  8. A végeit zárd le, majd pihentesd hűtőben legalább fél napot.

  9. A mártogatóshoz keverd össze a szójaszószt, mézet, sambalt, a lime héját és levét, majd ízesítsd sóval, borssal.

  10. Tálaláskor szeleteld fel a tekercseket sushi méretű darabokra, a mártogatóst külön kis tálban kínáld mellé.

 

BLANSÍROZÁS:

forró víz – hideg víz – szebb, frissebb, élénkebb zöldség

Tedd forró, sós vízbe a zöldséget néhány pillanatra (30 mp- max 2 perc), hogy elvedd a nyersségét, de ne főzd túl. Majd egyből tedd jeges vízbe, hogy megállítsd a főzési folyamatot. Leggyakrabban zöldségeknél használják – így megmarad a színük, roppanós állaguk, és könnyebb lesz a hámozás (pl. paradicsomnál).

 

fotók: Jóbi Gergő

Previous
Previous

sült mangalica császár, égetett padrón paprika

Next
Next

a tökéletes rántotta