zöldséges sushi, csípős mártogatós
Roppanós zöldségek, rizs, pak choi levélbe tekerve, csípős mártogatóssal – de hal nélkül. Szuper vendégváró és maradékmentő ötlet is egyben: mehet bele bármilyen friss zöldség, amit a hűtőben találsz.
Olyan, mint egy kerti parti a tányéron, ahol a főszerepet a spárga, a borsóhüvely meg a pak choi játssza, de cseréhetőek a szereplők, ahogy a szezon diktálja. Hidegen a legjobb, szóval tökéletes előre elkészíthető vendégváró.
sushi tekercs hozzávalók
2db nagyobb pak choi vagy mangold levél
200g rizs
3-4 szál csomag zöld spárga
3-4 szál csomag fehér spárga
15 db borsóhüvely
1 db kis karalábé
1 db nagy sárgarépa
4-5 szál petrezselyem zöld
pár szál snidling és petrezselyem
1 evőkanál olíva olaj
1 csipet őrölt fehér bors
2-3 csipet só
csípős mártogatós hozzávalók
2 evőkanál szója szósz
2 evőkanál méz (vagy házi bodza szörp)
1 evőkanál sambal (vagy csípős paprika krém)
1 db lime
csipet őrölt gyömbér
Só, őrölt bors
elkészítés
Főzd meg a rizst forró, enyhén sós vízben, majd hagyd kihűlni.
A pak choi külső leveleit szedd le, és blansírozd 1 percig, majd hideg vízben hűtsd vissza.
A spárgák alsó részét vágd le, a fehéret hámozd meg, és blansírozd 20 másodpercig.
A pak choi belső részét, a karalábét, a répát és a borsóhüvelyt vágd apró kockákra.
Pirítsd meg őket forró olívaolajon, majd fűszerezd sóval, fehér borssal és gyömbérrel.
Keverd össze a zöldségeket a főtt rizzsel, majd add hozzá az apróra vágott snidlinget és petrezselymet is.
Terítsd ki a leszárított pak choi leveleket egy fóliára, az alsó részükre kanalazz egy adag rizses tölteléket, a közepére fektess 1-1 szál spárgát, és tekerd fel szorosan, mint egy sushi tekercset.
A végeit zárd le, majd pihentesd hűtőben legalább fél napot.
A mártogatóshoz keverd össze a szójaszószt, mézet, sambalt, a lime héját és levét, majd ízesítsd sóval, borssal.
Tálaláskor szeleteld fel a tekercseket sushi méretű darabokra, a mártogatóst külön kis tálban kínáld mellé.
BLANSÍROZÁS:
forró víz – hideg víz – szebb, frissebb, élénkebb zöldség
Tedd forró, sós vízbe a zöldséget néhány pillanatra (30 mp- max 2 perc), hogy elvedd a nyersségét, de ne főzd túl. Majd egyből tedd jeges vízbe, hogy megállítsd a főzési folyamatot. Leggyakrabban zöldségeknél használják – így megmarad a színük, roppanós állaguk, és könnyebb lesz a hámozás (pl. paradicsomnál).
fotók: Jóbi Gergő