francia aligot burgonya, krumplihéj chips

Az Aligot egy Dél-Francia klasszikus, nyúlós, krémes burgonyapüré; a sajtfondü és a püré szerelemgyereke. Addig kell keverni, amíg úgy nem nyúlik, mint mondjuk a lángos tésztája. A burgonyahéjat sem dobjuk el, ebből ropogós chips lesz – így semmi nem megy kárba.

hozzávalók (2 főre)

  • 500 g burgonya (agria vagy jukon gold)

  • 200 g svájci tomme, gruyère sajt

  • 100 g vaj

  • 100 g tej

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 szál kakukkfű

  • szerecsendió

a chipshez

  • burgonya héja

  • olaj a sütéshez

  • sült krumpli fűszerkeverék (vagy pl. füstölt paprika, fokhagymapor, őrölt görögszéna, őrölt kömény)

elkészítés

  1. Hámozd meg a krumplit. A héját tedd félre és áztasd hideg vízbe.

  2. A burgonyát vágd fel kockákra, majd tedd hideg, sós vízbe, és kezdd el főzni – így egyenletesen puhul meg. A burgonya sem szereti ha sokkolják.

  3. Amikor megfőtt (15-20 perc), szűrd le, és még melegen törd krémesre, majd esetleg nyomd át egy szűrőn vagy szitán, hogy selymes legyen.

  4. A tejet forrald fel a fokhagymával és kakukkfűvel, majd szűrd le.

  5. A püréhez fokozatosan add hozzá a forró tejet, majd a vajat, végül a szobahőmérsékletű reszelt sajtot. Minél több, annál jobb. ha nincs francia vagy svájci sajt, jó az eidami is (de ilyenkor adj neki karaktert pl fokhagymaporral).

  6. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve melegítsd 10–15 percig, amíg a püré nyúlni nem kezd. Ne lazsálj, gondolj arra, hogy megvan a kardió edzés. Reszelj bele egy kevés szerecsendiót.

chipshez

  1. A burgonyahéjat itasd le papírtörlővel, majd forró olajban (170 °C) süsd aranybarnára kb. 2–3 perc alatt. Ne tegyél sokat egyszerre a lábasba, mert visszahűti az olajat és szottyos lesz.

  2. Szedd ki, tedd papírtörlőre. Majd sózd meg, és szórd meg a fűszerkeverékkel vagy az általad kiválasztott fűszerrel.

Tálald az aligot burgonyát frissen, a ropogós chips-szel a tetején.

 

fotók: Jóbi Gergő

Previous
Previous

tavaszi / nyári humusz, nyers zöldség crudités

Next
Next

sült mangalica császár, égetett padrón paprika