sült mangalica császár, égetett padrón paprika

Spanyolország ízei, magyar alapokon. A padrón paprika eredetileg galíciai kincs, de ma már itthon is terem – és pont az a jó benne, hogy meg lehet égetni. Mellé jön a mangalica, ami nálunk ugyanolyan nemzeti kincs, mint spanyoloknál az ibérico. Szecsuáni bors, ropogós bőr, amihez készíthetsz házi tortilla is, amit zsírral dagasztunk. Streetfood találkozása a klasszikussal – úgy, hogy mindkettő nyer.

császárhús hozzávalók

  • 500 g bőrös mangalica császár

  • 250 ml fehérbor

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 0,5 l csirkealaplé

  • só, frissen őrölt fekete bors, szecsuáni bors

padrón paprika püré hozzávalók

  • 200 g padrón paprika

  • 100 g vaj

  • 1 gerezd fokhagyma

  • pár csepp citromlé

  • kevés olívaolaj

  • alaplé / víz a hígításhoz

  • só, bors

a császár előkészítése (előző nap)

  1. Töröld szárazra a húst papírtörlővel, majd irdald be keresztben a bőrt.

  2. Sózd meg nagyon alaposan a bőrös oldalát.

  3. Tedd hűtőbe egy éjszakára, fedetlenül – a só elvonja a nedvességet, ettől lesz extra ropogós a bőr.

sütés

  1. Kapard le a sót a húsról, és töröld ismét szárazra.

  2. A hús alját dörzsöld be olívaolajjal, őrölt fekete borssal és szecsuáni borssal. Só már nem kell ide.

  3. Egy tepsi aljába tedd a félbevágott fokhagymagerezdeket, majd fektesd rá a császárt bőrrel felfelé.

  4. Süsd 180 °C-on 1 órán át

  5. Emeld a hőt 220 °C-ra grillfokozaton, és süsd még 30 percig, hogy a bőr ropogósra piruljon. Ne égesd meg!

  6. Vedd ki a húst, pihentesd legalább 30 percig.

szósz

  1. Serpenyőben melegítsd össze kis bort alaplével és forrald vissza.

  2. A tepsiben maradt sült fokhagymát pépesítsd, és keverd a szószba – ez lesz a glaze.

ebéd előtt

A húst szeleteld fel, és pirítsd át forró serpenyőben. Majd glaze-eld a szósszal – csillogjon, mint egy karácsonyi malac.

padrón paprika püré

  1. Egy száraz serpenyőben kapasd meg a padrón paprikát, amíg fekete pöttyöket nem kap és kissé megpuhul.

  2. Add hozzá a vajat és az aprított fokhagymát, és pirítsd még 1–2 percig.

  3. Tedd turmixgépbe, önts hozzá kevés olívaolajat és annyi vizet vagy alaplevet, hogy selymes püré állaga legyen.

  4. Ízesítsd sóval, borssal, pár csepp citromlével. Ne szűrd le – a kis darabkák adják a karaktert.

 

fotók: Jóbi Gergő

Previous
Previous

francia aligot burgonya, krumplihéj chips

Next
Next

zöldséges sushi, csípős mártogatós