tavaszi / nyári humusz, nyers zöldség crudités

A humuszt szinte már mindenki ismeri, de ha szezonális alapanyaggal bolondítjuk meg, hirtelen már nem is egy felejthető valami – hanem emlékezetes fő attrakció.

Farkas Ricsi medvehagymával turbózta fel a krémet, de a szezonból kifutva simán működik spenóttal vagy akár bazsalikommal és sok petrezselyemmel is. Mellé jönnek a friss, nyers, roppanós zöldségek, aminek élettani hatásairól nem lehet elég szót ejteni.

Ha ilyen szépre vágod fel, akkor talán még az is megszereti a nyers zöldségeket, aki szerint ez csak a nyulaknak való.

hozzávalók (2 főre)

humuszhoz

  • 2 db 400 g-os konzerv csicseriborsó

  • 2–3 ek csicseriborsó félretéve (pirításhoz)

  • 75 g tahini

  • 1 csokor medvehagyma (vagy bazsalikom / petrezselyem / friss spenót)

  • 100 ml extra szűz olívaolaj

  • 100 ml zöldségalaplé

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 1 db bio citrom (héja és leve)

  • só, őrölt fekete bors, őrölt római kömény

crudités-hez

  • 1 db kígyóuborka

  • 1 db nagy sárgarépa

  • 1 db tv paprika

  • 1 db kápia paprika

  • 3 szál fehér és zöld spárga

  • 1 csomag koktélparadicsom

  • 1 db lilahagyma

  • 1 csokor friss petrezselyemzöld

elkészítés

  1. A medvehagymát durván vágd össze (vagy használd a helyettesítőt).

  2. A csicseriborsót szűrd le, 2-3 evőkanállal tégy félre a pirításhoz.

  3. A többit tedd turmixgépbe a tahinivel, medvehagymával, zöldségalaplével, olívaolajjal, a bio (kezeletlen) citrom reszelt héjával és levével, a fokhagymával, sóval, borssal és római köménnyel. Turmixold krémes állagúra.

  4. A félretett csicserit olívaolajon pirítsd meg forró serpenyőben, amíg aranybarna nem lesz.

  5. Tálaláskor kanalazd a humuszt egy nagy tányérra vagy tálra, szórd meg a pirított csicserivel, a savanyított medvehagymával és friss petrezselyemmel.

  6. A zöldségeket rendezd mellé mártogatós stílusban.

 

fotók: Jóbi Gergő

Previous
Previous

koreai kávés sertésszűz, karalábé kimchi

Next
Next

francia aligot burgonya, krumplihéj chips