kelkáposzta steak füstölt olajjal és burgonya raguval

Az “újragonol” kifejezés a gasztronómiában legalább annyira elcsépelt, mint epret kérni pezsgőhöz. De mi most modernizálunk. Az óvodai kelkáposztfőzelék élményeiből kiindulva Farkas Ricsi séfbarátommal rehabilitáljuk és bisztró fogássá emeljük a kelkáposztá: staeket készítünk belőle. Számomra megtisztelő, hogy ennek a történelmi pillanatnak részese lehetek.

hozzávalók a kelkáposzta steakhez:

  • 1 db kelkáposzta

  • 2 evőkanál olaj

  • ssó, bors

  • alufólia

hozzávalók a füstölt olajhoz:

  • 0,3 l napraforgó olaj

  • 1 db faszén (grillből, nem vegykezelt)

hozzávalók a burgonya raguhoz:

  • 200 g sárga előfőzött újburgonya

  • 1 nagy doboz 25%-os tejföl

  • 1 csokor friss kapor

  • 2 csipet fokhagymapor

  • 2 evőkanál kapribogyó

elkészítés

  1. Teríts le két nagyobb darab alufóliát keresztbe, locsold meg kevés olajjal, sózd, borsozd.

  2. Tedd a közepébe a kelkáposztát, alaposan csomagold be.

  3. Süsd 200 °C-on 2 órán át, majd hagyd kihűlni. A fólia segítségével szorosan formázd újra, és tedd hűtőbe pihenni pár órára.

  4. A füstölt olajhoz önts 3–4 dl étolajat egy fém tálba, dobj bele egy izzó faszén darabot, fedd le légmentesen! Vigyázz, nehogy megégesd magad. (A szenet felízzíthatod szakácsfáklyával, csipesszel a gázláng fölé tartva vagy sütőben mondjuk 100 fokon tartva.)

  5. Hagyd állni 30 percet, majd szűrd le egy kávé filteren vagy gézlapon / ócska harisnyán.

  6. A kihűlt kelkáposztát szeleteld ujjnyi vastagra, és pirítsd meg az elkészített füstölt olajon. Sózd, borsozd. Ne felejtsd el megmenteni a kicsöpögő szaftját, amit önts a raguhoz.

  7. A burgonyát vágd kockára, főzd meg, majd pirítsd át kevés olajon serpenyőben.

  8. Add hozzá a tejfölt és a kapribogyó levét, fűszerezd fokhagymaporral és friss kaporral. Ebből lesz a burgonyaragunk.

  9. Tálalásnál kanalazz tejfölös burgonyát a káposztasteak tetejére, szórd meg friss kaporral és kapribogyóval.

Szívesen, kelkáposzta főzelék.

 

fotók: Jóbi Gergő

Previous
Previous

pisztráng, tormakrém, karfiolos bulgur

Next
Next

kovászos uborka leves ramen, nitamago tojás