kelkáposzta steak füstölt olajjal és burgonya raguval
Az “újragonol” kifejezés a gasztronómiában legalább annyira elcsépelt, mint epret kérni pezsgőhöz. De mi most modernizálunk. Az óvodai kelkáposztfőzelék élményeiből kiindulva Farkas Ricsi séfbarátommal rehabilitáljuk és bisztró fogássá emeljük a kelkáposztá: staeket készítünk belőle. Számomra megtisztelő, hogy ennek a történelmi pillanatnak részese lehetek.
hozzávalók a kelkáposzta steakhez:
1 db kelkáposzta
2 evőkanál olaj
ssó, bors
alufólia
hozzávalók a füstölt olajhoz:
0,3 l napraforgó olaj
1 db faszén (grillből, nem vegykezelt)
hozzávalók a burgonya raguhoz:
200 g sárga előfőzött újburgonya
1 nagy doboz 25%-os tejföl
1 csokor friss kapor
2 csipet fokhagymapor
2 evőkanál kapribogyó
elkészítés
Teríts le két nagyobb darab alufóliát keresztbe, locsold meg kevés olajjal, sózd, borsozd.
Tedd a közepébe a kelkáposztát, alaposan csomagold be.
Süsd 200 °C-on 2 órán át, majd hagyd kihűlni. A fólia segítségével szorosan formázd újra, és tedd hűtőbe pihenni pár órára.
A füstölt olajhoz önts 3–4 dl étolajat egy fém tálba, dobj bele egy izzó faszén darabot, fedd le légmentesen! Vigyázz, nehogy megégesd magad. (A szenet felízzíthatod szakácsfáklyával, csipesszel a gázláng fölé tartva vagy sütőben mondjuk 100 fokon tartva.)
Hagyd állni 30 percet, majd szűrd le egy kávé filteren vagy gézlapon / ócska harisnyán.
A kihűlt kelkáposztát szeleteld ujjnyi vastagra, és pirítsd meg az elkészített füstölt olajon. Sózd, borsozd. Ne felejtsd el megmenteni a kicsöpögő szaftját, amit önts a raguhoz.
A burgonyát vágd kockára, főzd meg, majd pirítsd át kevés olajon serpenyőben.
Add hozzá a tejfölt és a kapribogyó levét, fűszerezd fokhagymaporral és friss kaporral. Ebből lesz a burgonyaragunk.
Tálalásnál kanalazz tejfölös burgonyát a káposztasteak tetejére, szórd meg friss kaporral és kapribogyóval.
Szívesen, kelkáposzta főzelék.