kovászos uborka leves ramen, nitamago tojás

A Japánok ramen levese meghódította a világot, most rajtunk a sor, hogy megmutassuk neki a magyaros vendégszeretetet. Kovászos uborka levét használjuk, amit sokan a lefolyóba öntenének.

A kovászos uborka leve ugyanis tökéletes alap a savanykás ramenhez. A titok, hogy csak az utolsó percekben add hozzá az alaphoz, így nem vész el az íze. Hozzá jön a szójaszószban marinált tojás, pár szezonális zöldség, és kész is a magyar ramen.

De mitől lesz igazán “házias” és egyedi? A feltétektől: tészta, újhagyma, csirke vagy pak-choi és tofu - tényleg rád van bízva. A tradíciót azonban muszáj tiszteletben tartanunk, ami a levesünk éke lesz: ez a nitamago tojás, amit tökéletesre főzünk és szójaszószban pácolunk.

hozzávalók a leveshez

  • 250 ml kovászos uborka lé

  • 1 l zöldségalaplé

  • 2 salottahagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 ek szójaszósz

  • 1 tk szezámolaj

  • friss kapor

  • opcionálisan: 1 ek miso paszta

hozzávalók a nitamago tojáshoz

  • 4 tojás

  • 100 ml mirin

  • 200 ml szójaszósz

  • 100 ml víz

  • 1 tk cukor

  • opcionálisan: gyömbér, fokhagyma, chili

hozzávalók a toppingokhoz (feltétek)

  • 2 tojás (nitamago – 6,5 perces lágytojás, szójaszószban marinálva)

  • főtt ramen vagy udon tészta

  • párolt káposzta vagy gomba

  • 1-2 szál újhagyma

  • csíra, chili olaj, párolt pak choi

  • sült csirkemell

elkészítés

pácolt tojás (1 nappal korábban)

  1. A tojásokat főzd pontosan 6,5 percig, majd jeges vízben hűtsd le, hámozd meg.

  2. Tedd őket szójaszószos-mirines páclébe, és marináld egy éjszakán keresztül.

rámen leves

  1. Vágd apróra a salottát és fokhagymát, dinszteld kevés olajon.

  2. Öntsd fel zöldségalaplével (csirke vagy marha alaplemezen is játszik).

  3. Add hozzá a szójaszószt, szezámolajat, (opcionálisan misót), és főzd lassan 30 percig.

  4. Az utolsó 1-2 percben add hozzá a kovászos uborka levét és várd meg, amíg egyet rottyan. (ha korán teszed bele és sokáig főződ, elmegy az íze).

  5. Só, bors.

  6. Külön főzd meg a tésztát.

  7. Tálaláskor tedd a tésztát a tányér aljára, rá a félbevágott tojást, zöldségbetéteket, végül öntsd rá a savanykás ramenlevet.

Rajtad áll, hogyan alakítod a feltéteket: chilized, sült hagymázod, vagy teszel hozzá tofut vagy húst.

 

fotók: Jóbi Gergő

Previous
Previous

kelkáposzta steak füstölt olajjal és burgonya raguval

Next
Next

koreai kávés sertésszűz, karalábé kimchi