kovászos uborka leves ramen, nitamago tojás
A Japánok ramen levese meghódította a világot, most rajtunk a sor, hogy megmutassuk neki a magyaros vendégszeretetet. Kovászos uborka levét használjuk, amit sokan a lefolyóba öntenének.
A kovászos uborka leve ugyanis tökéletes alap a savanykás ramenhez. A titok, hogy csak az utolsó percekben add hozzá az alaphoz, így nem vész el az íze. Hozzá jön a szójaszószban marinált tojás, pár szezonális zöldség, és kész is a magyar ramen.
De mitől lesz igazán “házias” és egyedi? A feltétektől: tészta, újhagyma, csirke vagy pak-choi és tofu - tényleg rád van bízva. A tradíciót azonban muszáj tiszteletben tartanunk, ami a levesünk éke lesz: ez a nitamago tojás, amit tökéletesre főzünk és szójaszószban pácolunk.
hozzávalók a leveshez
250 ml kovászos uborka lé
1 l zöldségalaplé
2 salottahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek szójaszósz
1 tk szezámolaj
friss kapor
opcionálisan: 1 ek miso paszta
hozzávalók a nitamago tojáshoz
4 tojás
100 ml mirin
200 ml szójaszósz
100 ml víz
1 tk cukor
opcionálisan: gyömbér, fokhagyma, chili
hozzávalók a toppingokhoz (feltétek)
2 tojás (nitamago – 6,5 perces lágytojás, szójaszószban marinálva)
főtt ramen vagy udon tészta
párolt káposzta vagy gomba
1-2 szál újhagyma
csíra, chili olaj, párolt pak choi
sült csirkemell
elkészítés
pácolt tojás (1 nappal korábban)
A tojásokat főzd pontosan 6,5 percig, majd jeges vízben hűtsd le, hámozd meg.
Tedd őket szójaszószos-mirines páclébe, és marináld egy éjszakán keresztül.
rámen leves
Vágd apróra a salottát és fokhagymát, dinszteld kevés olajon.
Öntsd fel zöldségalaplével (csirke vagy marha alaplemezen is játszik).
Add hozzá a szójaszószt, szezámolajat, (opcionálisan misót), és főzd lassan 30 percig.
Az utolsó 1-2 percben add hozzá a kovászos uborka levét és várd meg, amíg egyet rottyan. (ha korán teszed bele és sokáig főződ, elmegy az íze).
Só, bors.
Külön főzd meg a tésztát.
Tálaláskor tedd a tésztát a tányér aljára, rá a félbevágott tojást, zöldségbetéteket, végül öntsd rá a savanykás ramenlevet.
Rajtad áll, hogyan alakítod a feltéteket: chilized, sült hagymázod, vagy teszel hozzá tofut vagy húst.