pisztráng, tormakrém, karfiolos bulgur
Pisztráng bőrével lefelé, ropogósra sülve az igazi. Mögé teszünk egy karfiolos bulgurt, krémes tormát, savas mángoldot vagy káposztát. Klasszikus, csak teljesen máshogy.
A szivárványos pisztráng gyönyörű hal, az 1800-as évek végén érkezett Európába. Tapolcán a tavasbarlang vizében lubickol, de Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben vagy a Dunakanyar környékén is tenyésztik.
Bőrét ropogósra sütjük, mellé krémes, enyhén citromos tormakrémet adunk, karfiolos bulgurral és sült káposzta levelekkel – friss, élénk, karakteres. Ez a konyhád bisztróvá válásának egyik első állomása.
hozzávalók (4 főre)
4 db bőrös pisztrángfilé vagy 2 egész hal
olívaolaj, só, bors
hozzávalók a tormakrémhez:
4 evőkanál tejföl (25%-os)
2 evőkanál szobahőmérsékletű, puha vaj
2 evőkanál frissen reszelt torma vagy majonézes torma
1 kezeletlen citrom héja (reszelve)
2 teáskanál méz
só ízlés szerint
hozzávalók a karfiolos bulggurhoz:
300 g bulgur
1 fej karfiol fele, finomra reszelve
2 evőkanál füstölt olaj vagy barnavaj, vagy sima vaj
só, bors
elkészítés
A pisztránghoz töröld szárazra a bőrét, sózd be.
Hevíts fel egy tapadásmentes serpenyőt kevés olajjal, és süsd bőrével lefelé ropogósra. a titok, hogy nem szabad rázogatni addig, amíg el nem engedi a bőr a teflont. Csúszkálni fog, mint jégen a medve. Olyan vékony a hal, hogy nem muszáj megfordítani. Ha tartasz, hogy nyers marad, adj a másik oldalának 1 percet. Dobhatsz mellé egy ág rozmaringot és egy kocka vajat, amivel párszor locsold meg, hogy ízesebb legyen.
A tormakrémhez keverd össze a tejfölt, vajat, frissen reszelt tormát, citromhéjat és mézet. Sóval állítsd be az ízét.
A bulgurhoz öntés dupla mennyiségű forrásban lévő vizet, majd takard le 10 percre. Akkor jó, ha a vizet felszívja és puhára fő a saját gőzében.
Reszeld finomra a karfiolt, keverd a meleg bulgurhoz, öntsd rá a (füstölt) olajat, sózd, borsozd, tálalás előtt kicsit melegítsd.
A mangold vagy baby káposzta szárakat vékonyra vágva tedd ecetes-cukros vízbe (3 víz, 2 cukor, 1 ecet) 10–15 percre.
A leveleket locsold meg kevés olívaolajjal, serpenyőben fonnyaszd meg pár perc alatt.
Jó sok bulgur, szelet hal, sült és savanytott káposzta, illetve pikáns tormakrém. Mi is kell még? Max egy szép tálalás.