retek carpaccio reteklevél pesztóval és füstölt makrélával

Carpaccio, de nem marhából, hanem sokféle retekből. Pesztó, de nem bazsalikomból, az is a retek leveléből, amit amúgy eldobnál. Egy kis magyar-piaci dekonstrukció: retek, magyar pesto, makréla füst. Gyönyörű tányér, merész ízek és maradékmentő elegancia. Farkas Richárd séf receptje.

hozzávalók (4 főre)

  • 1 csokor hónapos retek

  • 1 db jégcsapretek

  • 1 evőkanál savanyított mustármag (opcionális) vagy apró kockákra vágott kovászos uborka

  • 1 evőkanál savanyított lilahagyma (opcionális)

  • 1 db bio citrom (héj + lé)

  • 1 doboz mikro levél saláta (sóska, spenót, rukkola, madársaláta)

  • 1 evőkanál méz

  • 1 db füstölt makréla

  • 1 teáskanál olívaolaj

  • Só, bors

hozzávalók a reteklevél pesztóhoz (maradékmentő tipp)

  • 100 g reszelt grana padano

  • 90 g friss reteklevél

  • 80 g hántolt napraforgómag

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 dl olívaolaj

  • Só, bors

elkészítés

  1. Mosd meg a hónapos retket és a jégcsapretket, majd mandolinnal vágd egészen vékony szeletekre.

  2. Tedd a retket egy keverőtálba, locsold meg olívaolajjal, csavard rá fél citrom levét, és szórj rá egy csipet sót. Hagyd állni 30 percig.

  3. Tedd a pesztó minden hozzávalóját turmixgépbe, és pürésítsd selymes állagúra. Kanalazd tiszta üvegbe, és tedd hűtőbe – több napig eláll.

  4. Formára vágott zsírpapírra helyezd a retek szeleteket, majd egy mozdulattal fordítsd át a tányérra.

  5. Locsold meg kevés pesztóval és mézzel.

  6. Morzsolj rá füstölt makrélát, szórj rá savanyított lilahagymát és mustármagot. Reszelt citromhéjjal és mikro saláta levelekkel koronázd meg.

 

fotók: Jóbi Gergő

Previous
Previous

serpenyős burgonya gratin édesköménnyel

Next
Next

ragacsos marhaoldalas, spárga, feketegyökér