serpenyős burgonya gratin édesköménnyel

A gratin a magyar rakott krumpli francia nagytestvére. Sok féle burgonyából elkészítve, serpenyőben tálalva a családi asztal dísze lehet. Az ánizsos édeskömény vagányságot visz bele és remekül működik a tejszínes krumplival.

hozzávalók (4 főre)

  • 3 közepes burgonya (mandolinnal vékonyra szeletelve)

  • 1 kis fej édeskömény (vékony szeletekre vágva)

  • 2-3 szál zöld spárga (darabolva)

  • 2 szál újhagyma (karikázva)

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 50 g vaj (plusz egy kevés a serpenyő kikenéséhez)

  • Só, bors

hozzávalók a tejszínes krémhez

  • 200 ml főzőtejszín

  • 1 tojássárgája

  • 80 g reszelt sajt (pl. cheddar, gruyère vagy edami)

  • frissen reszelt szerecsendió (ízlés szerint)

elkészítés

  1. Készítsd elő a zöldségeket: szeleteld vékonyra a krumplit és az édesköményt, darabold fel a spárgát és az újhagymát. TIPP: Ha nincs spárga, használhatsz zsenge cukorborsót, zsenge cukkinit vagy bébi mángoldot.

  2. Keverd össze a tejszínt, tojássárgát, sajtot, pici sót és szerecsendiót.

  3. Rétegezz: alul egy sor krumpli, rá édeskömény, majd egy kevés spárga, újhagyma. Minden réteget enyhén sózz, borsozz.

  4. Öntsd rá a tejszínes keveréket.

  5. Fedd le, és lassú tűzön párold 8–10 percig.

  6. Vedd le a fedőt, és tedd 200°C-os sütőbe 20–25 percre, míg a teteje aranybarnára nem sül.

maradékmentő tipp: A maradékot másnap reggel süsd újra serpenyőben tükörtojással – isteni brunch!

 

fotók: Budai Bálint

Previous
Previous

cukorban pácolt makréla grillezett uborkával – modern tzatzikivel

Next
Next

retek carpaccio reteklevél pesztóval és füstölt makrélával