koreai kávés sertésszűz, karalábé kimchi
Hardcore ízek jönnek, amikkel lemegyünk a térképről, úgy, hogy végig itthon maradunk. Lefőzünk egy erős feketét (vagy filtert), miközben a gyömbért magyar tormára cseréljük, a kínai kelt pedig friss piaci karalábéra. Ez nemcsak vagány húzás, hanem egy apró lépés a fenntartható konyha felé is.
A szűzpecsenyét kávés pácban pihen és sül, mellé jár a házi karalábé kimchi, ami annyira különleges, hogy ellopja a show-t. Ha híre megy a baráti társaságban, nem tudsz eleget gyártani belőle - szuper főétel lehet például csirkemellel és rizzsel összepirítva vagy savanyúságként a nyári melegben.
Ez az étel napokig készül és erjed, de biztosan megéri a befektetett időt és a magasra teszed a lécet a vaacsoravedégeknél.
hozzávalók a kimchihez
2 nagy karalábé
1 nagy sárgarépa
2 szál újhagyma
1 ek só (fermentáláshoz)
1 kis darab friss gyömbér (kb. 10 g)
2 gerezd fokhagyma
1 ek szójaszósz
1 ek csípős chili paszta (gochujang vagy más)
1 db alma (reszelve)500 g burgonya (agria vagy jukon gold)
hozzávalók a sertésszűzhöz
400 g sertésszűzpecsenye
4–5 gerezd fekete fokhagyma (helyettesíthető
200 ml espresso vagy filterkávé
2 gerezd fokhagyma (reszelve)
2 ek barna cukor
2 ek balzsamecet vagy worcestershire szósz
1 ek szójaszósz
1 tk füstölt paprika
1 tk chili
1 tk őrölt vagy marék friss koriander
1 ek olívaolaj
só, bors
elkészítés
kimchi (4-5 nappal korábban)
Hámozd meg a karalábét és a répát, vágd vékony csíkokra.
Szórd meg a zöldségeket két kanál sóval, és hagyd állni 15 perci, amíg ki nem dobják a levüket.
Közben keverd össze a pácot: aprított gyömbér, reszelt fokhagyma, chili paszta vagy friss chilli, szójaszósz, reszelt alma.
A zöldségeket nyomkodd ki, majd forgasd össze a páccal.
Töltsd tiszta üvegbe, nyomkodd le, zárd le lazán.
Szobahőmérsékleten erjeszd 3–4 napig, majd hűvös helyre a kamrába. Ha kibontod, tárol hűtőben.
kávéban marinált sertésszűz
A fekete fokhagymát pépesítsd, majd keverd össze a többi pácalapanyaggal.
A megtisztított szüzet tedd a marinádba, és pácold minimum 3 órát, de legjobb egy éjszakán át.
Forró serpenyőben pirítsd körbe a szűz minden oldalát.
Tedd 180 °C-os sütőbe 12 percre.
Vedd ki, pihentesd 5 percet, majd szeleteld vékonyan.
Készíthetsz hozzá rizst, vagy krumpliprét, hogy kiadósabb étel legyen.