koreai kávés sertésszűz, karalábé kimchi

Hardcore ízek jönnek, amikkel lemegyünk a térképről, úgy, hogy végig itthon maradunk. Lefőzünk egy erős feketét (vagy filtert), miközben a gyömbért magyar tormára cseréljük, a kínai kelt pedig friss piaci karalábéra. Ez nemcsak vagány húzás, hanem egy apró lépés a fenntartható konyha felé is.

A szűzpecsenyét kávés pácban pihen és sül, mellé jár a házi karalábé kimchi, ami annyira különleges, hogy ellopja a show-t. Ha híre megy a baráti társaságban, nem tudsz eleget gyártani belőle - szuper főétel lehet például csirkemellel és rizzsel összepirítva vagy savanyúságként a nyári melegben.

Ez az étel napokig készül és erjed, de biztosan megéri a befektetett időt és a magasra teszed a lécet a vaacsoravedégeknél.

hozzávalók a kimchihez

  • 2 nagy karalábé

  • 1 nagy sárgarépa

  • 2 szál újhagyma

  • 1 ek só (fermentáláshoz)

  • 1 kis darab friss gyömbér (kb. 10 g)

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 ek szójaszósz

  • 1 ek csípős chili paszta (gochujang vagy más)

  • 1 db alma (reszelve)500 g burgonya (agria vagy jukon gold)

hozzávalók a sertésszűzhöz

  • 400 g sertésszűzpecsenye

  • 4–5 gerezd fekete fokhagyma (helyettesíthető

  • 200 ml espresso vagy filterkávé

  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)

  • 2 ek barna cukor

  • 2 ek balzsamecet vagy worcestershire szósz

  • 1 ek szójaszósz

  • 1 tk füstölt paprika

  • 1 tk chili

  • 1 tk őrölt vagy marék friss koriander

  • 1 ek olívaolaj

  • só, bors

elkészítés

kimchi (4-5 nappal korábban)

  1. Hámozd meg a karalábét és a répát, vágd vékony csíkokra.

  2. Szórd meg a zöldségeket két kanál sóval, és hagyd állni 15 perci, amíg ki nem dobják a levüket.

  3. Közben keverd össze a pácot: aprított gyömbér, reszelt fokhagyma, chili paszta vagy friss chilli, szójaszósz, reszelt alma.

  4. A zöldségeket nyomkodd ki, majd forgasd össze a páccal.

  5. Töltsd tiszta üvegbe, nyomkodd le, zárd le lazán.

  6. Szobahőmérsékleten erjeszd 3–4 napig, majd hűvös helyre a kamrába. Ha kibontod, tárol hűtőben.

kávéban marinált sertésszűz

  1. A fekete fokhagymát pépesítsd, majd keverd össze a többi pácalapanyaggal.

  2. A megtisztított szüzet tedd a marinádba, és pácold minimum 3 órát, de legjobb egy éjszakán át.

  3. Forró serpenyőben pirítsd körbe a szűz minden oldalát.

  4. Tedd 180 °C-os sütőbe 12 percre.

  5. Vedd ki, pihentesd 5 percet, majd szeleteld vékonyan.

Készíthetsz hozzá rizst, vagy krumpliprét, hogy kiadósabb étel legyen.

 

fotók: Jóbi Gergő

Previous
Previous

kovászos uborka leves ramen, nitamago tojás

Next
Next

tavaszi / nyári humusz, nyers zöldség crudités