cukorban pácolt makréla grillezett uborkával – modern tzatzikivel

Ez nem a klasszikus tzatziki – ez egy nyári remix.
A makrélát só-cukor pácban érleljük, majd a bőrét ropogósra sütjük. A kígyóuborkát pedig meggrillezzük, és friss joghurtos krémmel töltjük meg. Egy kevés friss kapor, pár csepp olíva, és kész is vagy. Ez a nyár íze – tányérra téve.

hozzávalók a makrélához (4 főre)

  • 4 db bőrös makréla filé

  • 4 ek cukor

  • 4 ek só

  • 1 tk reszelt citromhéj

  • 1 tk őrölt koriandermag

hozzávalók a modern tzatzikihez

  • 2 db kígyóuborka

  • 200 g görög joghurt

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 ek citromlé

  • friss kapor vagy menta

  • olívaolaj

  • 2 beáztatott lapzselatin

elkészítés

  1. Keverd össze a cukrot, sót, citromhéjat és koriandert.

  2. Dörzsöld be vele a makrélát, és pihentesd 30 percig hűtőben.

  3. Öblítsd le, töröld szárazra, tedd félre.

  4. Vágd félbe az uborkát, kapard ki a közepét, és vágj alá egy kis talpat, hogy stabilan álljon.

  5. Áztasd be a zselatinlapokat hideg vízbe, majd oldd fel 2-3 ek forró joghurtban, keverd hozzá a maradék joghurthoz.

  6. Add hozzá az uborkabelsőt, zúzott fokhagymát, citromlevet, olívaolajat, és turmixold krémesre. Töltsd habzsákba, tedd hűtőbe.

  7. Kend be az uborkákat olívaolajjal, sózd, grillezd meg alaposan, majd hűtsd le

  8. Töltsd meg az uborkákat a krémmel.

  9. Süss meg a makrélát serpenyőben, bőrével lefelé, amíg ropogós lesz.

  10. Tálald joghurtos alapon, grillezett uborkával és a langyos haldarabokkal. Szórd meg friss kaporral.

 

fotók: Budai Bálint, color: Jóbi Gergő

Next
Next

serpenyős burgonya gratin édesköménnyel